13. 7. 2023 | Amanda Cachia: Sodobna umetnost o oviranosti: estetika dostopnosti in institucionalna kritika


Corban Walker, Short Minute Matter (Stvar kratke minute), 2015, Atelier Calder Residency, Francija

Corban Walker, Short Minute Matter (Stvar kratke minute), 2015, Atelier Calder Residency, Francija.

Amanda Cachia: Sodobna umetnost o oviranosti: estetika dostopnosti in institucionalna kritika
Spletno predavanje
Četrtek, 13. 7. 2023, 18.00

INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI

__

Naslov in vsebina predavanja temeljita na novi monografiji Amande Cachia, ki je trenutno v recenziji pri University of Minnesota Press. Kuratorka bo v predavanju ponazorila, kako se sodobne_i umetnice_ki z oviranostmi odmikajo od reprezentacij oviranosti. Namesto tega ustvarjajo umetnost dostopnosti oziroma estetiko dostopnosti z umetniškimi deli, ki se osredotočajo na transformacijo, senzorno širitev, dotik in gibanje za občinstva ter nudijo izkušnjo »biti z« oviranostjo.

Umetnice_ki delajo neenakosti v muzeju očitnejše in se tako ukvarjajo  z institucionalno kritiko, zahtevajo agens, glas, opolnomočenje in socialno pravičnost. Sodobne_i umetnice_ki z oviranostmi v svojih institucionalno kritičnih delih uporabljajo spremenljive teme oviranosti, vključno z gluhoto, slepoto, pritlikavostjo, mobilnostjo in avtizmom. S tem senzibilizirajo občinstvo za načine, na katere telesa sprejemajo informacije in obdelujejo dražljaje. 

V širšem smislu  sodobna umetnost o oviranosti razširja in preureja umetnostnozgodovinske konvencije ter nas usmerja k drugačnemu pogledu na zgodovino umetnosti.

__

Amanda Cachia je uveljavljena kuratorka, piska in umetnostna zgodovinarka, ki je specializirana za umetniški aktivizem oviranosti na presečnih oseh razlik, vključno s spolom, raso in spolnostjo. Je bodoča docentka in pomočnica programskega direktorja za umetniško vodenje na Kathrine G. McGovern College of Arts (University of Houston), kjer pridobiva certifikata Menedžment muzejev in galerij ter Umetnost in zdravje. Je urednica knjige Curating Access: Disability Art Activism and Creative Accommodation (2022), ki je izšla pri založbi Routledge in vključuje prispevke več kot 40 mednarodnih avtoric_jev. Ima doktorat iz umetnostne zgodovine, teorije in kritike na University of California San Diego. Cachia je kurirala okrog 50 razstav, med katerimi je tudi nekaj razstav, ki so potovale po različnih mestih v ZDA, Angliji, Avstraliji in Kanadi.

__

INFORMACIJE O DOSTOPNOSTI

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, ob spremstvu tolmača za slovenski znakovni jezik, opremljeno z angleškimi podnapisi

Brezplačno.

Predavanje bo potekalo prek Zooma, prijave na: info@scca-ljubljana.si.

__

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Bolano v Galeriji Škuc (21. 6.–18. 7. 2023). 

Več o razstavi.