20. 12. 2018 | Domen Ograjenšek: “Fever Theory”

četrtek, 20. 12. 2018 ob 18.00, Galerija Škuc
Domen Ograjenšek: "Fever Theory", predavanje


Domen Ograjenšek: Fever Theory
V zgodnjih dvatisočih se v motiviki popularne glasbe odvijajo premiki od sladke zasvojljivosti, ustaljene z žanrom najstniškega popa („teen pop“), k nevzdržnosti agoničnega vdora v notranjost teen-pop-subjektivitete – „Overprotected“ (Spears), „Can’t Get You Out of My Head“ (Minogue), razhodi („breakups“) in psihični zlomi („breakdowns“). Predavanje se postavlja na sled tem premikom predvsem v njihovem sovpadanju z dogodkom terorističnega napada 11. septembra 2001 na new-yorški WTC. Zvočnost popkulturne krajine bo motrilo v njeni kompleksni vpetosti v mehanizme nadzora, ki jih le-ta ne le orodno podpira temveč tudi proizvaja, prešlo pa bo tudi na vprašanje etičnega obrata sodobne umetnosti in predvsem njegove domnevne razrešitve s pozivi k ”čez-človeški” estetiki.
Domen Ograjenšek je pisec, kritik in kurator sodobne vizualne umetnosti. Je nekdanji član uredništva ŠUM, njegovega raziskovalnega kolektiva ter nekdanji redaktor oddaje Art-area na Radiu Študent. Njegova besedila so objavljena v časopisu Tribuna, Radiu Študent, reviji ŠUM in reviji all-over. Kuriral je razstave POVRŠINA//ODPOR (2015, Muzej Norosti, Trate), Andrej Škufca: Indiference (2015, Aksioma), „Koliko nevednosti še premore umetnost?“ (2016, SCCA Ljubljana) ter kot član kolektiva Neteorit razstavni sklop, posvečen samoorganiziranim skupinam na razstavi Krize in novi začetki: Umetnost v Sloveniji 2005–2015 (2015, MSUM). S predavanji in seminarji je sodeloval z umetnostnimi institucijami, kot so Mednarodni grafični likovni center (MGLC Ljubljana), Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) in Galerija ŠKUC. Trenutno opravlja doktorski študij iz umetnostne teorije in kulturologije na Akademiji za likovno umetnost Dunaj.

Predavanje organizira revija ŠUM v sodelovanju z Galerijo Škuc in šolo Svet umetnosti/SCCA-Ljubljana.

*naslovna podoba: Domen Ograjenšek, brez naslova, 2018, posnetki zaslona, vir posnetkov: LOPEZ, Jennifer, „Jennifer Lopez – If You Had My Love (Official Video)“, Youtube, 2009; EMIMUSIC, „Kylie Mingoue – Can’t Get You Out of My Head“, Youtube, 2009.