14. 6. 2022 | Jasmina Tumbas | Predstavitev knjige »I Am Jugoslovenka!«


Jasmina Tumbas | Predstavitev knjige »I Am Jugoslovenka!«

14. junij 2022, 12.00, Galerija Škuc

___________

Lepo vabljene_i na predstavitev knjige »I Am Jugoslovenka!« Jasmine Tumbas v pogovoru s Suzano Tratnik v torek, 14. junija, ob 12. uri v Galeriji Škuc!

___________

»I Am Jugoslovenka!« Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism  (Manchester University Press, 2022)

»I Am Jugoslovenka!« trdi, da je queer-feministični umetniški in politični odpor paradoksalno omogočila edinstvena zgodovina patriarhata in emancipacije žensk v socialistični Jugoslaviji. Knjiga, ki se ukvarja s performansom, konceptualno umetnostjo, videom, filmom, popularno glasbo, lezbičnim aktivizmom, reportažnimi fotografijami ostrostrelk v jugoslovanskih vojnah, analizira feministični odpor v vrsti performativnih akcij, ki kažejo radikalno utelešenje jugoslovanske antifašistične, transnacionalne in feministične dediščine. Zajema znane in manj znane umetnice_ke, delujoče od 70. let prejšnjega stoletja do danes, med drugim: Marino Abramović, Sanjo Iveković, Vlasto Delimar, Tanjo Ostojić, Selmo Selman in Heleno Janečič ter glasbeni legendi Lepo Breno in Esmo Redžepovo. »I Am Jugoslovenka!« pripoveduje enkratno zgodbo o uporu žensk skozi presečišče feminizma, socializma in nacionalizma v vzhodnoevropski vizualni kulturi.

___________

* Zagotovite si 40% popust ob nakupu knjige Jasmine Tumbas »I Am Jugoslovenka!« Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism; ob naročilu na Manchester University Press vpišite promocijsko kodo JUGOSLOVENKA40

___________

Jasmina Tumbas je doktorica znanosti s področja umetnostne zgodovine in docentka za sodobno umetnostno zgodovino in študije performansa ter predstojnica podiplomskih študij na Oddelku za globalne študije spola in spolnosti na Univerzi v Buffalu. Njena prva knjiga »I Am Jugoslovenka!« Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism je pred kratkim izšla v seriji Rethinking Art’s Histories (februar 2022, Manchester University Press). Trenutno Tumbas pripravlja izdajo Feminists of the Yugoslav Diaspora: Art and Resistance Beyond Citizenship and Nationhood. Bila je gostujoča urednica za posebno številko ArtLeaks Gazette #5: Patriarchy Over and Out: Discourse Made Manifest. Z raziskavami je sodelovala v ArtMargins, Camera Obscura: Feminism, Culture, and Media Studies, Art Monthly, Art in America, ASAP Journal, Art and Documentation ter v antologijah Shifting Corporealities in Contemporary Performance (2018, Palgrave Macillan,ur. Marina Gržinić, Aneta Stojnić) in Performance Art in the Second Public Sphere (2020, Routledge, ur. Katalin Cseh-Varga, Adam Czirak).

Suzana Tratnik je diplomirala iz sociologije na FDV UL in magistrirala iz antropologije spolov na Institutum Studiorum Humanitatis. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka, sociologinja, publicistka in lezbična aktivistka. Je soustanoviteljica lezbične skupine LL v Ljubljani leta 1987, sodelavka Festivala LGBT filma in festivala Lezbična četrt pri Društvu ŠKUC. Objavila je sedem kratkroproznih zbirk: Pod ničlo (1997), Na svojem dvorišču (2003), Vzporednice (2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (2008), Dva svetova (2010), Rezervat (2012) in Noben glas (2016); šest romanov: Ime mi je Damjan (2001), Tretji svet (2007), Tombola ali življenje! (2017), Norhavs na vrhu hriba (2019), Pontonski most (2020) in Ava (2021); otroško slikanico Zafuškana Ganca (2010), napisala pa je še monodramo Ime mi je Damjan (2002), radijsko igro Lep dan še naprej (2011), dve strokovni deli o lezbičnem gibanju v Sloveniji in o lezbični literaturi ter memoare Lezbični aktivizem po korakih (2013). Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo, leta 2017 nagrado Novo mesto short za kratko prozo in leta 2018 nagrado desetnica za najboljši mladinski roman. Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanskega in ameriškega leposlovja. V proznem pisanju prepleta dve osrednji temi: usode obrobnih eksistenc v sodobni urbani družbi in pogled na otroštvo v jugoslovanskih socialističnih 60. in 70. letih.

___________

___________

Knjižna naslovnica: Šejla Kamerić, Behind The Scenes I, 2019.

Fotografije dogodka: Simao Bessa