9. 5. 2019 - 15. 5. 2019 | Olja Grubić: Manifesto


četrtek, 9. 5., ob 19ih: Odprtje razstave

petek, 10. 5., ob 19ih: Performans

sobota, 11. 5., ob 11ih: Zajtrk z umetnico

 

Vizualna umetnica in performerka Olja Grubić predstavlja svoje delo v pariški galeriji, laboratoriju za umetniške raziskave in eksperimentacijo v urbanem okolju, The Window. Grubić v svojem delu naslavlja političnost telesnosti, golote in seksualnosti v sodobnem svetu. Njena dela so odpor konservativnim družbenim težnjam, ki želijo žensko telo in žensko seksualnost zakriti, ter jo omejiti v tradicionalne družbene vloge. Na razstavi bo predstavila dela treh različnih ustvarjalnih ciklov vizualnih del in svoje performativno delo.

Olja Grubić, rojena v Pulju (1990), kjer je končala gimnazijo, nato pa diplomirala na Akademiji za Vizualne Umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Ustvarja z različnimi mediji; risba, instalacija, video, fotografija, performans in gledališče.

Od leta 2014 je članica HDLU-Istre, umetniška vodja Kabareja Tiffany, ter razstavlja in performira na Hrvaškem, Sloveniji in Evropi. Sodelovala je z različnimi umetniki in skupinami, med drugimi z La Pocha Nostro, Julio Bardsley, Ursulo Martinez, Kate Mcintosh, Janezom Janšo in Bojanon Jablanovcem.

Za svoja dela je prejela različne nagrade; Unicefova nagrada za risbo, Kino Šiška – Kulturni evro, njeno delo je vključeno v zbirko Muzeja za sodobno umetnost (MSUM) v Ljubljani.

Projekt poteka v okviru programov Društva ŠKUC, v katerih spodbujamo mednarodno povezovanje mladih umetnikov z občinstvi v tujini. Sodelovanje med Društvom ŠKUC in The Window se je začelo na Bienalu mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja v Tirani 2017, ki se ga je Olja Grubić udeležila s projektom Red Web.

Razstavo sta omogočila Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.