12. 1. 2022 | SKUP | fotoknjiga


V sredo, 12. 1., ob 19. uri lepo vabljene_i na dogodek ob izdaji fotoknjige SKUP!*

___________

Fotoknjiga SKUP je dokument celoletnega sodelovanja fotografskega kolektiva Kela z Galerijo Škuc pri umetniški raziskavi produkcijskih skupnostnih prostorov sodela. Zbrane fotografije in besedila pričajo o želji po vzpostavljanju novih in varnejših načinov dela in bivanja znotraj umetnostnega konteksta in našega vsakdana. Fotografije so prispevali Peter Fettich, Lin Gerkman, Hanna Juta Kozar, Urška Preis, Luka Prijatelj, Peter Rauch, Sara Rman in Anja Seničar. Osebno izpoved po potrebi delovanja znotraj skupnosti je prispeval umetnik Tomaž Furlan. Premislek o alternativi alternativih prostorov je dodal mednarodni kurator in filozof Maximilian Lehner. IPoP – inštitut za politike prostora pa je publikacijo pospremil s seznamom točk, ki opozarjajo na pomembnost prostora samega pri skupnostnem delovanju.

___________

SKUP

11. 11.–9. 12. 2021

Kela: Peter Fettich, Lin Gerkman, Hanna Juta Kozar, Urška Preis, Luka Prijatelj, Peter Rauch, Sara Rman, Anja Seničar

Povabljena umetnica: Maja Bojanić

Kuratorka: Tia Čiček

___________

SKUP, ki je bila na ogled med 11. novembrom in 9. decembrom v prostorih Galerije Škuc, je prva v nizu letnih novembrskih razstav, katerih namen je iskanje novih načinov kuratorskega delovanja in umetniškega sodelovanja. Na njih predstavljamo projekte, utemeljene na vabljenih celoletnih sodelovanjih z in med različnimi kulturnimi delavkami_ci. V tem letu je sodelovanje potekalo v obliki umetniške raziskave skupnostnih prostorov sodela z novo situiranim fotografskim kolektivom Kela, ki je vrata na Taboru odprl lansko leto. Skupnosti so s pomočjo Kele pripravile interpretativne makete svojih prostorov, ki ponazarjajo skupno delo v ustvarjanju skupnosti in izvajanju njihovih dejavnosti. Razstavo dopolnjujeta tako umetniška gesta Maje Bojanić kot tudi publikacija, ki vključuje tematska besedila in dokumentacijo umetniške raziskave.

Več o razstavi: https://bit.ly/3BBRVaq

___________

Zahvale: Anselma, Cirkulacija 2, Cirkusarna NaokRog, Delavnica Levo, Friteza, Tomaž Furlan, IPoP – Inštitut za politike prostora (Aidan Cerar, Marko Peterlin), Kreativna cona Šiška – KCŠ, Ustvarjalni laboratorij Krater, Maximilian Lehner, Riso Paradiso, Matej Stupica, Moderna galerija.

___________

Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.

 

___________

* Obisk razstave in obrazstavnih dogodkov je mogoč z negativnim rezultatom PCR ali HAG testa ali potrdilom o prebolelosti oziroma cepljenosti (PCT).