6. 3. 2023 | SOFT Critique | Javni poziv


Pozor! Iščemo pisateljice_e, umetnostne zgodovinarke_je, umetnostne kritičarke_ke, umetnice_ke in vse, ki se ukvarjate s pisanjem ter poglobljenim branjem lokalnih in regionalnih umetniških praks. Vaš esej je lahko izbran za objavo v publikaciji SOFT Critique.

Publikacija bo izšla v okviru razstave SOFT Critique (11. avgust–24. september 2023, Galerija Škuc), ki jo kurirata Seda Yıldız in Tia Čiček, namenjena pa je premisleku o umetnostni kritiki in metodah izmenjave povratnih informacij, t. i. feedbackov. Vključuje prostorsko instalacijo umetnice Valentine Karga in diskurzivni program, osredotočen na vprašanja neodvisne kritike, izmenjave znanja in kritičnega diskurza ter izkoriščanje umetniškega prostora za hitro produkcijo in recepcijo umetniških del.

V žiriji odprtega razpisa so: neodvisna kuratorka in pisateljica Seda Yıldız, kurator_ka in umetniška_i vodja Galerije Škuc Tia Čiček ter kuratorka Urška Aplinc

________________________________________

Prijava mora vsebovati:

  • vašo biografijo (največ 250 besed)
  • kratko predstavitev umetniškega dela in/ali umetnice_ka (dejavne_ga v Sloveniji in/ali širši regiji) ter zorni kot pisanja (največ 500 besed)
  • primerek vašega dokončanega in/ali objavljenega besedila

Prijavo, pripravljeno v angleščini ali slovenščini, pošljite  na e-naslov: galerija@skuc.org!*

Rok za prijavo: 6. marec 2023

____________

Dodatne informacije

Rezultati javnega razpisa: 16. marec 2023

Zmagovalka_ec javnega poziva bo povabljen_a, da prispeva esej (največ 2500 besed) o izbranem umetniškem delu in/ali umetnici_ku. V zameno za svoje delo bo prejel_a honorar v višini 200 EUR bruto (po uredniškem pregledu, predvidoma do 30. aprila 2023).

*Če vam v 24 urah ne odgovorimo, se nam znova e-oglasite.

____________

Seda Yıldız je neodvisna kuratorka in pisateljica iz Hamburga. Njeno družbenoangažirano prakso navdihuje razmišljanje na različnih področjih, vključno z vizualno umetnostjo, oblikovanjem, glasbo, literaturo in aktivizmom. Med njenimi nedavnimi kuratorskimi projekti so performativna razstava umetnika in glasbenika Vigana Nimanija “Unfixed Place, Ambiguous Time” (2022, Kino Armata & The Grand Hotel Prishtina), arhivska razstava “Memory of Kundura: The World Within a Factory” (2021, Beykoz Kundura, İstanbul), roller disco vikend “We Live Together, We Dance Together” (2019, KVHBF, Hamburg). Je članica turške organizacije AICA, občasno piše o umetnosti in oblikovanju. Je urednica in soavtorica knjige “Building Human Relations Through Art: Belgrade art collective Škart, from 1990 to present” (Onomatopee, 2022).

Tia Čiček je magistriral_a iz umetnostne zgodovine na Univerzi v Ljubljani in je samozaposlen_a kuratork_a, producent_ka in pisatelj_ica. Med delom v Centru urbane kulture Kino Šiška in Galeriji DobraVaga kot programi_ska koordinator_ka, producent_ka in kurator_ka se je udeležil_a tečaja “Thinking With Works of Art” na International Summer Academy of Fine Arts Salzburg in končal_a šolo Svet umetnosti za kuratorske prakse in kritiško pisanje (2020). Od januarja 2020 je umetniški_a vodja Galerije Škuc, pred kratkim pa je z Laro Plavčak in Urško Aplinc začel_a voditi tudi šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti. Je ustanovitelj_ica in del kolektiva “bad curating inc.”, v sklopu katerega vodi delavnice branja in razmišljanja “Work, Curator, Work!”. Kuriral_a je številne razstave in programe doma in v tujini, vse bolj pa jo_ga zanimajo procesualno in skrbno kuratorstvo ter prestrukturiranje in preurejanje snovanja razstav.

Urška Aplinc je samozaposlena in deluje kot kuratorka in producentka. Je sodelavka Centra sodobnih umetnosti SCCA-Ljubljana in vodja šole Svet umetnosti za kuratorske prakse in kritiško pisanje s Tio Čiček in Laro Plavčak. Leta 2021 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO) magistrirala iz kiparstva. Leta 2018 je diplomirala na šoli Svet umetnosti. Med letoma 2019 in 2022 je bila del kolektiva galerije DobraVaga, kjer je delala kot programska koordinatorka in kuratorka. V obdobju 2020–22 je bila v Centru urbane kulture Kino Šiška vodja programa kulture in umetniške vzgoje, leta 2022 tudi umetniška vodja programa vizualne, avdiovizualne in intermedijske umetnosti. Bila je članica produkcijske ekipe nagrade Igor Zabel 2022. Kurirala je več skupinskih in samostojnih razstav v Sloveniji in tujini. Do leta 2020 je delovala kot umetnica in sodelovala na številnih nacionalnih in mednarodnih razstavah in festivalih. Kot kuratorka raziskuje pogoje dela, institucionalne kontekste in omejitve, meje razstavnega formata in prakse dostopnosti.

___________

Javni poziv je organiziran v sodelovanju z Zavodom SCCA-Ljubljana | Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti.

Program Galerije Škuc podpirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana.