12. 6. 2020 | VideoDvorišče.1


Projekcija, pogovor in druženje

Notranje dvorišče Galerije Škuc je prizorišče novega programa projekcij in pogovorov o umetnosti, videu in filmu VideoDvorišče, ki ga pripravljajo SCCA-Ljubljana, Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken in Galerija Škuc. Iz digitalnega prostora in domače osame se selimo v javni urbani prostor. Poletno sezono druženja odpiramo s skupinskim ogledom tematskega kuriranega programa in sproščenim pogovorom z avtoricama in avtorji.

___________

Dobrodošli na 8 minutni jesenski piknik v preteklosti 

Petek, 12. 6. 2020, 20.30

Kuratorka in kurator: Barbara Borčić in Peter Cerovšek (SCCA-Ljubljana)

Sodelujejo: Kristina Kokalj, Davorin Marc, Andrej Lupinc – Lupo, Sašo Sedlaček, Neven Korda, Marko Kovačič, Maja Prelog in Blaž Murn, Zmago Lenardič.

Trajanje: 81’

Okoljsko krizo je mogoče zaznati in interpretirati na zelo abstrakten način, ali pa jo, prav nasprotno, postaviti v njeno grobo in bolečo konkretnost. Ko se v pričujočem programu ti dve možnosti srečata, resnični prostor stopi v ozadje in na njegovem mestu vznikne medijski prostor-čas. V kinematični izkušnji prihodnost in preteklost postaneta eno. Tako kot ni bele brez črne in tišine brez hrupa, tudi ni lepote brez smeti in ni narave brez ljudi, ni organskega brez mehanskega/tehnološkega.

Program obsega osem del devetih umetnic in umetnikov, ki obravnavajo okoljsko tematiko v različnih razsežnostih in z različnimi umetniškimi pristopi od devetdesetih let do danes. Premierno je bil predvajan na festivalu Alternative Film/Video v Beogradu decembra lani, na VideoDvorišču pa bo prvič predstavljen v lokalnem prostoru.

___________

Dogodek bom izvedli v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dogodek bo v primeru dežja prestavljen – o novem terminu bomo obveščali prek družabnih omrežji in spletnih strani Društva ŠKUC, Galerije Škuc in Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana..

___________

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti.

Društvo za uveljavljanje kratkega filma Kraken si prizadeva za promocijo kratkega filma kot samostojne filmske forme in za širjenje filmske kulture v najširšem smislu. Osrednji projekt društva Kraken je FeKK – festival kratkega filma v Ljubljani, ki bo v letu 2020 doživel svojo šesto edicijo.

___________

Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken, Galerija Škuc

Program Galerije Škuc podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.