23. 6. 2021 | VideoDvorišče.5


VideoDvorišče.5

Projekcija in pogovor

sreda, 23. 6. 2021, 21.00

Notranje dvorišče Galerije Škuc

___________

Alternative
Izbor iz mednarodnih poletnih filmskih delavnic Luksuz produkcije

Kuratorka: Vesna Bukovec (SCCA-Ljubljana)

Trajanje: 68′

Novo sezono projekcij in pogovorov na notranjem dvorišču Galerije Škuc odpiramo z izborom družbeno angažiranih dokumentarcev in kratkih filmov, ki so v preteklih letih nastajali na poletnih mednarodnih delavnicah dokumentarnega filma Luksuz produkcije v Krškem. Arhiv Postaja DIVA je prejel večje število filmov Luksuz produkcije, ki so bili osnova za tokratno selekcijo. Projekciji bo sledil pogovor s predstavnikom Luksuz produkcije Tomom Gomizljem.

Izbrani filmi obravnavajo teme raznolikosti, svobode in alternativnih načinov bivanja in ustvarjanja. Dokumentarec Rog iz leta 2015 je dragocen zapis o alternativnem prostoru v Ljubljani, ki smo ga letos izgubili. Igrani film Kosilo na travi je zgodba o brezdomcu in kolesu. Navdih sta avtorja črpala v italijanski filmski klasiki Tatovi koles. Kratki eksperimentalni film Le dihajoče bitje citira pesem perzijskega pesnika Rumija iz 13. stoletja, ki tematizira različnost, posebnost in izobčenost posameznice_ka iz družbe ter izpostavlja svobodo posameznice_ka ne glede na barvo kože, religijo ali družbeni status. V dokumentarnem filmu Pri našem delu nam Blaž, oseba z Downovim sindromom, predstavi svoj delovnik v restavraciji Druga Violina v Ljubljani. Sledi še en dokumentarec o alternativnih prostorih izpred desetih let, ki predstavi Zgodbo Metelkove, medtem ko v dokumentarnem portretu Nenad spoznamo varnostnika gejevskega kluba Tiffany. Izbor pa se zaključi s filmom Božja napaka, v katerem performerka Salomé spregovori o svojem življenju, spremembi spola in težavah, ki jih je imela v ot­roštvu in mladosti, ker se je rodila v napačnem telesu.

  • Rog, Joy Mc Keon, Quentin Roddier, 2015, 9′ 30” (v slovenščini)
  • Kosilo na travi, Daria Radić, Viktor Radić, 2013, 7′ 58” (v slovenščini, ang. podnapisi)
  • Le dihajoče bitje, Ahmad Adelian, Agatha Kochaniewicz, Nawal Chagar, 2017, 3′ 8” (v farsiju, ang. podnapisi)
  • Pri našem delu, Maja Šubarić, Linda Fernandes, Katsiaryna Drobysh, Maja Šubarić, Maëlia Lenoir, 2013, 8′ 12” (v slovenščini, ang. podnapisi)
  • The Metelkova Story, Adalberto Romero Rojas, Alan Marti Mendoza Avellaneda, 2011, 10′ 25” (v angleščini)
  • Nenad, Yuliya Molina, 2017, 5′ 34” (v slovenščini, ang. podnapisi)
  • Božja napaka, Anna Savchenko, Eva Matarranz, Catarina Leal, 2014, 22′ 39” (v slovenščini, ang. podnapisi)

Več: http://www.scca-ljubljana.si/videodvorisce-5

___________

Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken, DZMP / Luksuz produkcija, Galerija Škuc.

Društvi DZMP in Kraken so, skupaj z SCCA-Ljubljana, kot del konzorcija Veliki plan podprti s strani Ministrstva za javno upravo.

Program Galerije Škuc podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.