9. 9. 2021 | VideoDvorišče.8


VideoDvorišče.8

Projekcija in pogovor

Četrtek, 9. 9. 2021, 20.00

Notranje dvorišče Galerije Škuc

___________

Vse poti vodijo v sanje

Kuratorka: Anne Tassel
Trajanje: 54’

Izbor del v osmem programu VideoDvorišča želi približati dela avtorjev, ki se na posreden in neposreden način dotikajo različnih svetov – ti se fluidno premikajo med resničnostjo, sanjami, spolom, telesom in med prostori izražanja, ki jih avtorji raziskujejo in kjer iščejo skupne točke nasprotij. Izbrana dela se navezujejo na sanje, kjer se takšna prepletanja zdijo mogoča in resnična. Projekcijo si lahko ogledate v četrtek, 9. septembra, ob 20. uri na notranjem dvorišču Galerije Škuc.

Neven Korda v delu Angelski venček na speedu (2006) pretočno raziskuje umetne svetove in pod vprašaj postavlja realnost, ker umetniku njena podoba ni všeč. Tako tudi Sašo Sedlaček, v videu Piknik na deponiji (2004) grdo okolje deponije uporabi za piknik in združuje umetniške akcije v tem neprimernem okolju. V kratkem filmu Woodmans Bizzare Dream 2 (2009) raziskujemo sanjsko sfero, ki sta jo Matevž Jerman in Aleksandar Pejić ustvarila in prenesla sanjsko napetost v resničnost ob ogledu. V video performansu Code I (2000) Dube Sambolec se umetnica ukvarja z avtomatiziranimi klišejskimi frazami, ki v performansu izgubijo svoj prvotni pomen, se dekonstruirajo, postanejo nadležne, avtomatizirane in se ponovno vračajo skozi isti cikel. Performansi se navezujejo na voljo posameznice_ka in nadzor v uporu in boju proti pritiskom in zlorabam. Video Vodna rokavica (2015) Nataše Prosenc Stearns združuje in raziskuje pravo roko z nemogočo vodno rokavico in s tem ustvari nov, v resničnem življenju nemogoč pojav. Jasna Hribernik nas v delu Ballabende (1995) popelje v romantizirane kontrastne svetove, ki se odzivajo in prepletajo z dvema različnima glasbenima žanroma. Video Pissing (2002) avtoric Martine Bastarda, Mateje Ocepek in Nataše Skušek preseže spekter spolov s preprosto akcijo stoječega uriniranja.

  • Never Korda – Angelski venček na speedu (2006) – 4’42’’
  • Sašo Sedlaček – Piknik na deponiji (2004) – 9’06’’
  • Matevž Jerman, Aleksandar Pejić – Woodmans Bizzare Dream 2 (2009) – 3’15’’
  • Duba Sambolec – Code I (2000) – 4’29’’
  • Nataša Prosenc Stearns – Vodna rokavica (2015) – 58’’
  • Jasna Hribernik – Ballabende (1995) – 21’46’’
  • Martina Bastarda, Mateja Ocepek, Nataša Skušek – Pissing (2002) – 4’28’’

Več: http://www.scca-ljubljana.si/videodvorisce-8/

__________

Anne Elisabeth Tassel (1995) je diplomantka digitalnih umetnosti in praks (Akademija umetnosti univerze v Novi Gorici) in absolventka podiplomskega študija videa in novih medijev na ALUO. Leta 2020 je kurirala pop-up razstavo v Kinu Šiška v sodelovanju z Galerijo 7:069, za festival kratkih filmov FeKK (Festival kratkega filma v Ljubljani) že četrto leto so-kurira program Internetna Arheologija, letos je bila prvič v selektorski ekipi tekmovalnega programa FeKK BAL. Njena področja ustvarjanja so video, (kratek) film in kuratorstvo, najraje je pa še vedno gledalka.

__________

Organizacija: SCCA-Ljubljana / Postaja DIVA, Društvo Kraken, Galerija Škuc
Niz dogodkov VideoDvorišče pripravljamo s podporo Ministrstva za javno upravo.


Program SCCA-Ljubljana podpira Mestna občina Ljubljana.
Program Galerije Škuc podpirata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.