23. 3. 2018 | Viktor Bernik: Rojstni dan


 

Ob 20.30h vas vabimo na umetniški dogodek z naslovom “Rojstni dan”, s katerim se v sklopu obrazstavnega programa Viktor Bernik odziva na izhodiščno tezo razstave Institucija. Študija primera.

Viktor Bernik, za katerega je “umetnost set očal, ki zlomijo običajni pogled na svet, gledalec pa to ‘novo svobodo/optiko’ lahko izkoristi kot možnost za spremembo prespektive”, je pri sedemnajstih letih verjel, da je življenje najboljši medij za umetnost, da bo njegovo življenje umetnost. Čeprav življenje nikoli ni postalo umetnost, hrepenenje vedno ostaja, pravi Bernik, omenjena izjava pa je lahko izhodišče za branje njegovih aktualnih kot tudi preteklih projektov.

Viktor Bernik je leta 1998 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani diplomiral iz slikarstva in tam opravil še specialko. Študijsko se iz izpopolnjeval v Združenih državah Amerike. V svoji praksi se posveča predvsem nemirnim srečanjem med umetnostjo in vsakdanjikom ter vprašanju družbenega prostora in načinov, na katere lahko umetnost vstopa vanj. Sodeloval je na številnih razstavah v Sloveniji in tujini kot so nenaslovljeni projekt v Mali galeriji (Moderna Galerija, Ljubljana, 2009), Sedanjost in prisotnost (Muzej sodobne umetnosti, Ljubljana, 2012), 30ti grafični bienale (Cankarjev dom, Ljubljana, 2013), Muzej na cesti (Moderna galerija, Ljubljana, 2008), The New Ten (Kunsthaus, Dunaj in MKM Museum Küppersmuhle, Duisburg, 2004), med drugimi.