6. 5. 2021 - 9. 5. 2021 | Work, curator, work! Razmišljamo in beremo o načinih dela


Vljudno vabljeni na štiridnevno delavnico s kuratorjema Maximilianom Lehnerjem in Tio Čiček, ki bo potekala v prostorih Galerije Škuc. Potekala bo v angleščini,  načrtovana pa je za študente_ke kulturnih in ustvarjalnih področij s težnjami in/ali izkušnjami na polju kuriranja sodobne umetnosti.

Work, curator, work! je eksperiment v razmišljanju in debatiranju o vprašanjih, kako se spoprijeti z željo po najboljših možnih načinih ustvarjanja projektov, ne da bi idealizirali sredstva ali poti. Nanje se v diskusijah o razstavnih konceptih v vizualni umetnosti ponavadi pozabi, saj je realizacija vezana na finančna sredstva in razporeditev dela. Medtem ko kuratorski diskurz ta vprašanja vključuje in hkrati lansira kuratorske ideje v polje idealov, lahko našo debato razširimo na pogovore o vplivu mrež, fizičnem ali duševnem zdravju. Work, curator, work! nam daje možnost, da pomembne diskurze odkrivamo, komentiramo in premišljamo, kako z njimi sodelovati, ne pa jih jemati kot razstavno breme.

Uvodnemu srečanju (1. dan) bosta sledila branje in razprava o treh besedilih (2.–4. dan,1 besedilo/dan), ki jih bomo določili med uvodno fazo, tako da bodo vključene želje in zanimanje vseh udeleženk_cev. Delavnica je zasnovana kot nehierarhična izmenjava idej, zanimanj, pomislekov in znanja, kjer so vsi udeleženke_ci in organizatorke_ji enaki.

Če imate kakšna vprašanja in/ali se želite udeležiti delavnice, se nam javite na: work.curator.work@gmail.com do 2. 4. 2021 (do 9. ure), v zadevo pa napišite: WORK CURATOR. Prijavi priložite kratek življenjepis ali kratek povzetek svojih zanimanj in/ali izkušenj (v angleščini).

___________

Tia Čiček je magistrirala iz umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Delovala je kot kuratorka in producentka sodobne umetnosti v prostorih Centra za urbano kulturo Kino Šiška (Ljubljana) in DobraVaga (Ljubljana). Trenutno pa je umetniška vodja Galerije Škuc (Ljubljana). Leta 2018 je obiskovala tečaj na Salzburški poletni akademiji, ki sta ga vodili Ruth Noack in Grace Samboh z naslovom Thinking With Works of Art, pred kratkim pa je zaključila tudi dvoletni kuratorski program na Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (Zavod SCCA-Ljubljana). Prek teorije dela in etike skrbi poskuša premišljati o razstavljalnih procesih in sodobni umetniški produkciji. Je del kolektiva bad curating.inc.

Maximilian Lehner deluje kot raziskovalec in asistent na Institute of Contemporary Arts and Media pri KU Linz ter je soustanovitelj The Real Office (RO) v Stuttgartu, agencije za koncepte, financiranje in vodenje projektov na neodvisni umetniški sceni. Maximilian je študiral umetnostno teorijo in filozofijo v Parizu, Stuttgartu in Linzu, kjer trenutno opravlja tudi doktorski študij. Udeležil se je kuratorskih tečajev Ruth Noack in Grace Samboh na Salzburški poletni akademiji in Joanne Warsze pri ECCA Cluj / Timisoara Art Encounters Foundation. Zanima ga prepletanje časovnih struktur in družbeno-političnih pripovedi v sodobni umetnosti, teorije umetniškega raziskovanja, zgodovina umetnosti in tehnoloških gibanj ter konvergenca med novimi tehnologijami in umetnostjo. Maximilian poleg svojih akademskih raziskav razvija projekte z RO v Stuttgartu in Salzburgu. Do sedaj je kuriral v različnih mednarodnih prostorih, kot so ElectroPutere (Craiova / Bukarešta), Galerija Škuc (Ljubljana), ParzOne (Grieskirchen), Fünfzigzwanzig (Salzburg) in BLOK (Zagreb). Je del kolektiva bad curating.inc.