25. mednarodni festival sodobnih umetnosti – Mesto žensk, Alicja Rogalska, Oblike pritiska
2. 10. 2019 - 18. 10. 2019


2. 10., 17.30: Vodstvo po razstavi z Alicjo Rogalsko (v angleščini)

4. 10., 17.00: Projekcija in pogovor Tee Hvala z umetnico o njeni rezidenci (v angleščini)

10. 10., 17.00: Ugrizni roko, ki te »hrani«: družbeno-angažirana dela v preteklosti, sedanjosti in prihodnosti Mesta žensk: pogovor s Kristino Leko (HR) in Katjo Praznik (SI/US) v angleščini

15. 10., 18.00: Performativno vodstvo po razstavi (v slovenščini) s Katjo Bednařik Sudec, Karmen Bajec in Katrin Modic

___________

Razstava Oblike pritiska se zazira v preteklost, sedanjost in prihodnost globalnih delovnih pogojev v kapitalizmu skozi prizmo njegovih učinkov: razčlovečenja ljudi in skupnosti v hiperlokalnih kontekstih. Razstava dokumentira številne performativne procese sodelovanja in soustvarjanja z delavkami_ci, aktivistkami_i in državljankami_i, ob tem pa izpostavlja točke pritiska, ki ga ustvarjajo prekarni delovni pogoji, privatizacija virov in ekonomizacija čustev. Od solz po 25 € do bronastega krompirja in protestnih pesmi – družbene skulpture Alicje Rogalske so igrivo prevratniške, nežne in uporniške.

Alicja Rogalska je tudi letošnja umetniška rezidentka Mesta žensk. Med rezidenco v Švicariji (MGLC) se je posvetila izbrisanim, okrog dvajset tisoč ljudem, ki so kmalu po razglasitvi slovenske neodvisnosti leta 1991 ostali brez državljanstva. Nova država je izbrisanim odvzela možnost družbenega življenja, zato se je umetnica vprašala, kako sploh predstaviti identiteto, ki jim je bila odvzeta. Nekaj možnih odgovorov in uprizoritveno delovanje, ki so izšli iz rezidenčnega bivanja, je z občinstvom delila na predstavitvi v Švicariji 13. septembra. V sklopu razstave Oblike pritiska sledita projekcija in pogovor v Galeriji Škuc v petek, 4. oktobra, ob 17.00.

___________

Performativno vodstvo po razstavi pripravlja Ustvarjalna Pisarna SOdelujem. Osredotočeno je na občutenje lastnega telesa v odnosu do razstavljenih del in razstavnega prostora. Vodstvo, ki udeleženke_ce vabi k drugačnemu doživljanju umetnosti pod sloganom »Za približevanje kulture vsem!«, je brezplačno in traja eno uro. Vodijo Katja Bednařik Sudec, Karmen Bajec in Katrin Modic.

Število udeleženk_cev je omejeno, obvezne prijave sprejemamo do zapolnitve mest na: so-delujem@guest.arnes.si ali 031 453 743 (Ustvarjalna Pisarna SOdelujem). V primeru večjega zanimanja bomo vodstvo ponovili in o novem terminu obvestili vse zainteresirane. Če se želite udeležiti vodstva, vendar tega zaradi osebnih okoliščin (npr. senzorne oviranosti, gibalne oviranosti ali težjega razumevanja) ne zmorete sami, vam Klub ljubiteljev umetnosti: Asistenca nudi brezplačno spremstvo. V tem primeru se morate prijaviti vsaj tri dni pred dogodkom. Galerija je dostopna za invalidske vozičke.

___________

Umetniška praksa Alicje Rogalske je raziskovalna, interdisciplinarna in osredotočena na družbene strukture ter politični podtekst vsakdanjega življenja. Večinoma ustvarja v specifičnih kontekstih, v katerih situacije, performanse, videe in instalacije izdela v sodelovanju z drugimi ljudmi, da bi skupaj poiskali osvobajajoče zamisli za prihodnost. Trenutno je umetniška rezidentka v Knjižnici Stuart Hall/INIVA v Londonu in se ukvarja z naročilom za Art Exchange v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede Univerze v Essexu in galerijo Focal Point. Pred nedavnim je predstavila svoje delo na Varšavskem bienalu, v Umetniškem središču v Kyotu, muzeju Sztuki v Łódźu, Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Reki in v MuseumsQuartieru na Dunaju.

osborn&møller sta Emma Møller (DK) in Mary Osborn (GB), neodvisni kuratorski duo, ki ni vezan na nobeno posamično organizacijo, mesto ali državo in ki ustvarja začasne prostore za uprizoritvena srečanja. Zanima ju performans kot praksa, ki lahko zmoti strukture zatiranja, ponovno premisli hierarhije, osvetli izmuzljive meje med telesi ter ponudi prostor za kritično empatijo in domišljijo. Doslej sta kuratorki sodelovali z organizacijami Wellcome Collection (London), Mesto žensk (Ljubljana), Warehouse9 (Kopenhagen), Artsadmin (London) in performingborders (London). Njun prvi projekt, Telesa onkraj meja: Ozemlje (Warehouse9, Kopenhagen, 2017), je raziskoval geopolitične taktike ustrahovanja. Nastal je kot odziv na zelo specifičen trenutek poleti leta 2016, ko sta kustosinji začeli sodelovati in ko se je meja med Veliko Britanijo in celinsko Evropo začela zarisovati na novo.

https://www.osbornmoller.org/

___________

Fotografije postavitve: Bojan Mijatović