POVEZAVE MED RAZDROBLJENIMI ZGODBAMI/ZGODOVINAMI
6. 10. 2016 - 16. 10. 2016


»Pomembno je, katere teme uporabljamo za razmišljanje o drugih temah; pomembno je, katere zgodbe pripovedujemo, da z njimi povemo druge zgodbe; pomembno je, kateri vozli vozlajo vozle, katere misli mislijo misli, katere vezi vežejo vezi. Pomembno je, katere zgodbe ustvarjajo svetove, kateri svetovi ustvarjajo zgodbe.«  – Donna Harraway o delu antropologinje Marilyn Strathern

Na Mestu žensk smo se letos lotile kompleksnega večletnega projekta arhiva Mesta žensk.

Vprašanja, ki se ob tem pojavljajo, smo vsebinsko razprle kot mrežo, ki razmišlja o spominu  in mnogoterih zgodbah/zgodovinah, o izgubi, o odnosu med živim in mrtvim, med zapisanim in izrečenim, med uprizorjenim in dokumentiranim, med uprizorjenim in živetim, med umetniško in antropološko prakso.

Mreža predlaga povezavo med različnimi prostori – študijskimi, diskurzivnimi, umetniškimi in skupnostnimi. Vsebine, ki imajo svoje začasno domovanje v Galeriji Škuc, poplavljajo druga prizorišča (virtualna in fizična) in obratno, vsebine drugih festivalskih prizorišč se stekajo v Galerijo Škuc.

 

OTVORITEV

Četrtek, 6. oktober

16.00

predstavitev

Ida Hiršenfelder

Mrežni muzej

SI, 30’

Moderna galerija vzpostavlja repozitorij Mrežni muzej kot presečišče javno dostopnih arhivov avdiovizualnih dokumentov o sodobnih umetniških praksah. Predstavljena bo prva faza digitalizacije arhiva Mesto žensk, ki bo dostopen v Galeriji Škuc od 6. 10. do 16. 10. med 12.00 in 20.00.

 

V sodelovanju z MG+MSUM

prost vstop

 

predavanje

Tanja Petrović

O arhivih in čustvih

SI, 45’

Predavanje osvetljuje kompleksen in pogosto težaven odnos med praksami arhiviranja ter čustvi in afekti, ki so vloženi v arhivirane predmete.

V sodelovanju z ZRC SAZU, prost vstop

 

Petek, 7. oktober

15.00 – 20.00

Sobota, 8. oktober in nedelja, 9. oktober

12.00 – 17.00

performans ena-na-ena

 Ria Hartely

Spomin

GB, 2015, 30’

 

Znanstveniki na področju nevrologije so odkrili, da človeški možgani vlagajo informacije iz sedanjosti v spomine iz preteklosti. Kaj bi naredili, če bi lahko priklicali spomin in ga spremenili? Bi to vplivalo na vašo prihodnost? Bi lahko na novo napisali del svoje preteklosti?

 

vstopnice: 7/5 €

Dolžina performansa za enega udeleženca je 30´. Potrebna je predhodna najava na: contact@cityofwomen.org.

 

Ponedeljek, 10. oktober

19.00

pogovor

Maja Petrović- Šteger

Kako mislimo mrtve, njihova telesa in telesne ostanke?

SI/ LB/, 45’

prost vstop

V pogovoru bomo poskušali premisliti nekatere umetniške, moralne in politične interpretacije mrtvega telesa v sodobnem času ter tako odstreti aktualna vprašanja sprave, bolečine, pripadnosti, aktivizma in pozabe. Pogovoru se bo pridružila umetnica Tania El Khoury, ki na festivalu predstavlja tudi svoje delo Vrtovi govorijo.

Pogovor je v angleškem jeziku.

 

Torek 11. oktober in nedelja, 16. oktober

12.00 – 17.00

intermedijski dogodek

Ana Čigon

Feministični WikiMaraton 2016

SI

prost vstop

Feministični WikiMaraton 2016 posvečamo pisanju Wiki člankov o slovenskih umetnicah, ki so sodelovale na Mednarodnem festivalu sodobnih umetnosti Mesto žensk od 1995 do danes

Avtorica: Ana Čigon
Sodelavki: Ana Grobler in Danaja Grešak
Produkcija: Rampa / Zavod Kersnikova
Postprodukcija: Mesto žensk
Soorganizacija: KUD Mreža

 

 

 

Torek, 11. oktober

18.00

pogovor

Lana Zdravković : Kako uprizoriti življenje oz. ali obstaja življenje izven umetnosti?

SI, 90’

prost vstop

O življenju in umetnosti bodo skozi analizo lastnih del, predstavljenih v preteklosti na festivalu Mesto žensk, premišljevale umetnice: Katarina Stegnar (Stegn se), Maja Delak (Drage Drage, Kaj če), Nataša Živković (Prva ljubezen, drugič (Preboleti Naceta Junkarja), Tihožitje, Zavoljoočeta), Simona Semenič (Večna medikacija, Jaz žrtev, Drugič).

Koncept in moderacija: Lana Zdravković.

 

Torek, 11. oktober

20.00

performans

Ana Dubljević in Milan Marković Matthis

Gremo od začetka

RS, 2013, 15’

prost vstop

Kratek gala performans, ki naslavlja prekarni položaj umetnice/delavke. Delo se ukvarja z raziskovanjem odnosa (pisanega) teksta in telesa (performativnosti)

Prost vstop

 

Petek, 14. oktober

18.00

predavanje

Marcia Farquhar

Predavanje umetnice

GB, 60’

Umetnica se  ukvarja s praksami arhivskega raziskovanja, ki se razlikujejo od pravil stroke, ki ureja uporabo arhivov. Njena ustvarjalna uporaba  vključuje eksperimente pri iskanju, oživljanju in ponarejanju ali izmišljevanju zgodovin performansa in politik v sedemdesetih letih 20. stoletja.

prost vstop

 

Sobota, 15. oktober

21.00

performans

Marcia Farquhar

Akt preoblačenja

GB, 1999,60’

“Performans naj bi izvajala vsakih sedem let. Kar pomeni, da mi ga ni treba do leta 2020, vendar bom naredila izjemo za izjemen festival.”  – Marcia Farquhar, 2016

vstopnice: 7/5 €

POVEZAVE MED RAZDROBLJENIMI ZGODBAMI/ZGODOVINAMI

Produkcija: Mesto žensk

Koprodukcija: Galerija Škuc

Umetniško vodstvo: Teja Reba

Produkcija in izvršna produkcija: Urška Jež

Finance, produkcija in organizacija: Amela Meštrovac

Odnosi z javnostmi: Nada Vodušek

 

foto © Boris Beja