Talking (about) Images
8. 8. 2019 - 11. 9. 2019


 

Podobe so univerzalni jezik, ki za razliko od besed ne potrebujejo prevoda, da ostanejo berljive v različnih delih sveta. Zdi se, da ponujajo neomejeno orodje za globalno komunikacijo, njihova interpretacija pa je vse prej kot objektivna, saj so v osnovi lahko večpomenske. Kot nosilci ideologij in eno glavnih orožij v boju za areno strateškega pomena – kolektivno imaginarno – imajo v kapitalističnem in globaliziranem sistemu ključno funkcijo.

Razstava Talking (about) Images raziskuje vlogo podob v sodobni družbi in se osredotoča na podobe kot avtonomni jezik – podobe namreč pripovedujejo zgodbe, aktivirajo spomine, prenašajo čustva, nas varajo. Na razstavi se odražajo možnosti in meje tega jezika, njegove interakcije z drugimi izraznimi sredstvi in ​​odgovornost, povezana z njegovo produkcijo in uporabo.

Projekt vključuje osem umetnikov iz držav Jadranske regije – Italije, Hrvaške, Avstrije in Slovenije. Njihova dela so rezultat dolgotrajnega procesa, ki ga je sprožil kolektivni pogovor, v nadaljevanju pa so ga oblikovale razprave med umetniki in kuratorji. Štiri razstave, ki jih spremlja bogat program, so nastale v sodelovanju z Galerijo Kortil Rijeka, Kunsthalle Graz, MLZ Art Dep Trieste in Galerijo Škuc v Ljubljani, tovrstne javne manifestacije pa s širšo javnostjo delijo razmišljanja, ki so se pojavila v procesu koncipiranja razstave.

Talking (about) Images je projekt Francesce Lazzarini in Marte Rovetta za Cultural Inventory, ki ga podpira Oddelek za kulturo dežele Štajerske s prispevki Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji, Avstrijskega kulturnega foruma v Ljubljani in mesta Reka. Sodelovanje vključuje Galerijo Škuc, Galerijo Kortil, Kunsthalle Graz, MLZ Art Dep, Poiuyt in Društvo umetnostnih zgodovinarjev na Reki.

___________

Dogodki:

četrtek, 22. 8., ob 18. uri vodstvo s kuratorko Francesco Lazzarini

sobota, 24. 8., ob 11. uri delavnica za otroke z umetnico Nežo Knez

sreda, 11. 9. ob 18. uri vodstvo s kuratorko Francesco Lazzarini; ob 19. uri performans umetniške skupine Discipula, Trasmissione

___________

The Cool Couple je umetniški dvojec iz Milana, ki sta ga leta 2012 ustanovila Niccolò Benetton (1986) in Simone Santilli (1987). Njune raziskave se osredotočajo na trenja, ki jih vsak dan ustvarja odnos med ljudmi in podobami. Podobe razumeta kot aktivna vozlišča, ki ju, ob izraziti produkciji, vodijo do uporabe najrazličnejših oblik izražanja – od umetniške fotografije do elektrostatičnih robčkov, od meditacijskih prostorov do kitajskih cover-bendov. Razstavljala sta v Centro di Cultura Contemporanea Strozzina, Fondazione Bevilacqua La Masa, Unseen Photo Festival, Centquatre, Les Rencontres d’Arles, MACRO, MAMbo in Galleria Civica di Trento. S strani Fotomuseum Winterthur sta bila izbrana za Plat(t)form 2015. Prejela sta tudi nagrado Fabbri za sodobno fotografijo leta 2014, nagrado Graziadei v letu 2015, nagrado skupine Euromobil za umetnike pod trideset let in leta 2017 nagrado za fotografijo ArtVerona za umetnike pod štirideset let. Niccolò in Simone sta tudi ustanovitelja cover-benda Rui & Rainbow Dragons.

Severin Hirsch (1972, Celje) je obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Od leta 2003 živi v Gradcu, kjer je sprva delala kot fotografinja in restavratorka, nato pa je začela raziskovati različna področja umetnosti. Leta 2013 je v Gradcu končala študij slikarstva na Meisterschule für Kunst und Gestaltung pri profesorju Erwinu Talkerju. Deluje na področjih medijske umetnosti, instalacije in slikarstva. Njena fotografska dela obravnavajo družbene spremembe in spremembe vrednot. Njeno umetniško delo je leta 2016 prejelo nagrado Art Promotion mesta Gradec.

Kate Howlett-Jones (1971, London) se je leta 1999, po magisteriju iz francoske in ruske književnosti na Univerzi v Oxfordu (1989–1993), preselila v Avstrijo. Odtlej deluje v Gradcu kot umetnica, ki se ukvarja z besedili, in pisateljica. Med njene razstave in projekte v javnih prostorih iz zadnjih let štejemo Shifting Constellations (Minoriten Gradec, 2015), Rose of the Winds (Sarajevo, Trst, Gradec, 2015), Verfolgt, beraubt, vertrieben (<rotor>, 2016), sublim (esc medien kunst labor, 2016), Stories from the Edge (MLZ Trieste, Galerija Kortil in Kunsthaus Gradec, 2016), Steirischer Herbst 2016, Erzählungen der Ankunftsstadt (<rotor>, 2016), Rendezvous im Bad (Steirischer Herbst, 2018) in Sternbildgrenzen (Landesbibliothek Joanneumsviertel, 2019). Njena besedila, objekti in instalacije se ukvarjajo z dinamiko jezika in naracije v interakciji z vizualizacijo in prostorom.

Neža Knez (1990, Ljubljana) je leta 2014 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer je končala magistrski študij pod mentorstvom profesorja Jožeta Baršija. Ukvarja se z različnimi mediji, kot so avdio, video, fotografija, z lastnim in drugimi telesi, risbami in klasičnim kiparstvom. Je dobitnica pomembnih nagrad: Priznanja za izjemne akademske dosežke, Nagrade za izjemne akademske dosežke Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, Nagrade za inovativen pristop h grafični umetnosti, Prešernove nagrade Akademije za likovno umetnost in Nagrade skupine OHO. Prejela je dvoletno rezidenco za mlade umetnike v Kreativnem centru Švicarija, v letu 2019/20 pa bo sodelovala z WHW Akademijo v Zagrebu. Njena umetniška praksa je vidna tako v lokalnih kot mednarodnih okvirih preko številnih rezidenc in sodelovanja na samostojnih ter skupinskih razstavah.

Maryam Mohammadi (1979, Gradec) je dokumentarna in umetniška fotografinja. Doktorirala je na področju vizualnih komunikacij in fotografije na Univerzi JEP. Več let je predavala na Teheranski univerzi za umetnost, razstavljala je v Iranu in Evropi. Od leta 2009 živi v Gradcu, kjer je prejela mestno nagrado Art Funds. Njeno delo se osredotoča na to, kako družbene, kulturne in verske razmere na lokalni in globalni ravni vplivajo na ženske in kako se vpisujejo v njihova življenja in identitete. V svojih avtoportretih občasno uporablja sebe kot ilustrativni objekt za refleksijo procesov socializacije v različnih družbenih sistemih. Zadnja leta deluje v medkulturnih mladinskih centrih, na področju feminističnega izobraževanja odraslih in svetovanja ženskam ter migrantom. Od leta 2015 je članica graškega Sveta za ženske.

Nika Rukavina (1980, Reka) je diplomirana kiparka z Akademije za likovno umetnost v Benetkah in ustvarja v različnih medijih od performansa, instalacij, slikarstva, kiparstva do videa. Njen primarni interes je poskušati najti drugačno perspektivo na splošno sprejete poglede. Razstavljala je v: Kunsthaus Graz, Magazzini del Sale (Benetke), Muzej moderne in sodobne umetnosti Rijeka, Pyramida (Tirana), Kulturni center Beograd, Blaenau Ffestiniog, (Wales), Galerija A + A (Benetke), Galerija Bevilacqua La Masa (Benetke), Galerija Nuova Icona (Benetke). Je ena izmed zmagovalcev nagrade Ivo Kalina, zmagovalka umetniške nagrade mesta Reke za najboljšo razstavo v letu 2009 (VIA international art project), razstavljala je tudi na dvanajsti razstavi HT Awards for Contemporary Art v Muzeju sodobne umetnosti Zagreb. Med letoma 2016 in 2018 je sodelovala na rezidencah v Donostiji-San Sebastianu (Evropska prestolnica kulture), Q12 (Dunaj) in StAiR (Gradec).

Alessandro Sambini (1982, Rovigo) živi in dela v Milanu. Diplomiral je v Bolzanu iz umetnosti in oblikovanja na Libera Università, magistrski študij arhitekture pa je zaključil na Oddelku za vizualno kulturo na Goldsmiths College v Londonu. V Milanu se je začel ukvarjati s podobami, videom in mešanimi mediji, raziskoval potrebe in modalitete, ki urejajo produkcijo novih podob, njihovo kroženje in razširjanje ter različne odnose, ki obstajajo med podobo in njenimi gledalci. Njegova dela so bila razstavljena v večjih muzejih, kot so MUSEION, FORMA, MUFOCO, MAST, MA * GA, La Triennale di Milano in Kunsthaus v Gradcu. Leta 2017 je bil izbran s strani Fotomuseum Winterthur za Plat(t)form.

Christoph Szalay (1987, Gradec) je pisatelj, kurator in komisar za literaturo na Forumu Stadtpark Graz. Študiral je nemško filologijo v Gradcu in umetnost v kontekstu na UdK Berlin. Trenutno je član Akademie Schloss Solitude (vizualne umetnosti/teorija), za kar ga je izbrala Catherine David. Pred kratkim je bilo napovedano, da bo prejel nagrado Alice Salomon Poetik 2019. Med nedavne umetniške projekte lahko štejemo When I walk through the city, I see fags everywhere, and I am always curious if they will speak to me or stay silent (POGON, Zagreb, 2019), Heimat (Steirischer Herbst, 2018), OCTOPUS (2018), When we turned off the light [we didn’t see nothing] (89plus, Luma, Zürich, 2017), SPACE=WOW (BUT I STILL MISS YOU, EARTH) (Calgary, 2017), ki je bilo izvedeno tudi kot glasbena gledališka igra.v Minoriten v Gradcu in Werk X (Dunaj, 2017). Prihajajoči kuratorski projekti vključujejo publikacijo z Amalio Ulman ter novo delo Kameelah Janan Rasheed (Forum Stadtpark, Gradec, 2019).

Povabljeni umetniki:

Discipula je umetniški kolektiv, ki deluje na področju sodobnih vizualnih raziskav. Ustanovili so ga Marco Paltrinieri (1978, Milano), Mirko Smerdel (1978, Prato) in Tommaso Tanini (1979, Firence). Kolektiv deluje na različnih področjih, od umetniških instalacij, performansov in publikacij do delavnic in predavanj, osredotoča pa se na raziskovanje vloge in uporabe podob v sodobnih medijih. Umetniška dela kolektiva Discipula so bila razstavljena v: Galleria Civica di Trento, Center Photographie Genève, Fotomuseum Winterthur, PAV (Torino), Krakow Foto-month Poland, FORMAT Festival – Derby, Kunsthalle v Budimpešti, Tokyo Institute of Photography in drugod. Discipula so tudi prejemniki številnih nagrad, med drugim tudi Premio Fabbri leta 2016 in nagrade Les Rencontres d’Arles za avtorsko knjigo leta 2015.

___________

Foto: Klemen Ilovar