IRWIN: Back to the USA
15. 10. 2013 - 3. 11. 2013


Tridesetletnico delovanja skupine Irwin bo obeležila ponovitev razstave Back to the USA, ki je bila v ljubljanski galeriji ŠKUC na ogled med 2. 4. 1984 in 7. 4. 1984. Razstava je bila zasnovana kot podvojitev razstave predstavitve sodobne ameriške umetnosti z naslovom Back to the USA, ki si jo bilo mogoče ogledati v več prestolnicah zahodne Evrope v letih 1983 in 1984. Na ljubljanski različici razstave sicer niso bila predstavljena  vsa dela, temveč je bil izbor avtorjev in del prilagojen velikosti galerije. Back to the USA je bila prva galerijska razstava skupine Irwin in, kot je pokazal čas, tudi prva res pomembna.

Ker je bila razstava odprta en teden,  jo je tedaj videla le, čeprav izvrstna, publika, omejena na obiskovalce galerije ŠKUC. Ker je o razstavi napisanega le malo, predvsem pa, ker se je po uveljavitvi termina »reenactment«  v sodobni umetnosti zadnjega desetletja, izkazalo, da je razstava Back to the USA zgodnji primer »reenactmenta«, smo se odločili, da razstavo vnovič predstavimo slovenski publiki.

Predstavljena bo v istih, v tridesetih letih popolnoma nespremenjenih prostorih toda ne v celoti. Večina del je bila namreč pravzaprav narejena za enkratno uporabo, z najcenejšimi materiali in na papirju, brez namena kljubovati času. Razstavljena bo dobra polovica del izpred tridesetih let: tista, ki so se kljub vsemu ohranila in tista, ki jih je mogoče mehanično reproducirati.

 

 

Realizacija razstave Back to the USA:

Kovačič Marko, Mandič Dušan, Savski Andrej, Štokelj Bojan, Uranjek Roman, Vogelnik Borut