Druga eksplozija – 90. Leta
15. 12. 2016 - 20. 1. 2017

Jože Barši, Vuk Ćosić, Maja Licul, Marko Peljhan, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, Anja Šmajdek, Nika Špan, Apolonija Šušteršič, Janja Žvegelj


Po centralni otvoritvi razstavnega projekta v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova v Ljubljani, z veseljem napovedujemo naslednje otvoritvene dogodke projekta Druga eksplozija — 90.leta: odprtje 9. decembra 2016 v Slovenj Gradcu, v prostorih Koroške galerije likovnih umetnosti in Koroškega pokrajinskega muzeja ter 15. decembra 2016 v Galeriji P74 in Galeriji Škuc v Ljubljani.

Druga eksplozija – 90.leta (2014–2017) je večletni raziskovalni in izobraževalni projekt, ki je nastal v sodelovanju Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in Koroške galerije likovnih umetnosti, Slovenj Gradec. Vključuje serijo javnih predavanj in študijski razstavi v Centru in Galeriji P74 (2014 in 2015), ki sta bili posvečeni širšemu kulturnemu in družbenemu kontekstu devetdesetih. Po svoji naravi je projekt dvodelen. Ta dvojna perspektiva »središča« in »roba« je ključna za njegovo razumevanje in vzpostavljanje kompleksnejše podobe.

Razstava Druga eksplozija – 90.leta prinaša prvo predstavitev radikalnih praks vizualne umetnosti devetdesetih v Sloveniji. Na ljubljanski razstavi sodelujejo Jože Barši, Vuk Ćosić, Maja Licul, Marko Peljhan, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, Anja Šmajdek, Nika Špan, Apolonija Šušteršič, Janja Žvegelj. Razstavljeni bodo koncepti, objekti, skulpture, instalacije, video dela, spletni projekti, fotografije, zvočni projekti, knjige in časopisi umetnika, tiskovine in originalna dokumentacija. Po eksploziji neoavantgarde v šestdesetih, ki jo je v Sloveniji povzročilo predvsem gibanje in skupina OHO, so devetdeseta prinesla novo eksplozijo umetniške produkcije, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje radikalnih umetniških praks šestdesetih in sedemdesetih let. Razstave v Ljubljani izpostavljajo segment umetniške produkcije, ki jo lahko na kratko označimo kot umetnost po postmodernizmu.

Razstava Nove umetniške prakse v devetdesetih: primer Koroške prikazuje kulturno umetniško dogajanje in prakse v devetdesetih letih na Koroškem, ki so v tistem času nakazovale nove smernice v načinu delovanja in so pomenile presežek. V polju neinstitucionalne kulture je bilo posebej plodno vrelišče subkulturnih praks. Porajajoča se mladinska subkultura je tedaj prvič močneje posegla v tradicionalističen, lokalno usmerjen in v preteklost zazrt kulturni prostor in mlade na svež način nagovorila z alternativnimi vsebinami, na neuveljavljenih prizoriščih in z novimi vrstami dogodkov.

Razstava Druga eksplozija – 90.leta združuje tri razstavišča, Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Galerijo P74 in Galerijo Škuc, v enoten razstavni projekt, ki ponuja vpogled v izsek najprogresivnejših umetniških prijemov desetletja, ki je s svojim radikalnim nastopom vpeljalo eno najplodnejših obdobij umetniške produkcije v našem prostoru. Pričujoča razstava ima še poseben pomen za Galerijo Škuc, saj je ogromna večina v razstavo vključenih umetnikov zaznamovala delovanje galerije v tem času, velik del predstavljenih del pa je nastal za razstave v Škucu. Brez pretenzij po ustvarjanju celovite slike je pričujoča razstava vendarle tudi reprezentativen vpogled v doslednost razstavne politike Galerije Škuc ter njene zavezanosti eksperimentu in nenehnemu potiskanju meja umetnosti.

Na aktualni razstavi v Galeriji Škuc so bila na ogled dela Marka Peljhana, Marije Mojce Pungerčar, Maje Licul in Anje Šmajdek.

Ob razstavi je izšel bogat spremni katalog z besedili Boža Repeta, Tadeja Pogačarja, Nine Popič in Polone Poberžnik, Dejana Habichta, Barbare Sterle Vurnik, Vladimirja Vidmarja in Tjaše Pogačar Podgornik. Katalog je oblikoval Ajdin Bašić.

 

Kustos: Tadej Pogačar

 

Spremljevalni dogodki

12. Januar in 19. januar, ob 18. uri: voden ogled razstave z Vladimirjem Vidmarjem.

 

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Fundacija Erste.

foto © Dejan Habicht